SmarThuis

Een Smart huis voor iedereen

Zigbee uitgelegd – Wat is Zigbee?

Zigbee is een term die veel voorkomt in de wereld van smart home. Maar wat is het eigenlijk? In het kort is het een draadloze domoticatechnologie. Veel bedrijven gebruiken Zigbee om slimme lampen, slimme stekkers of andere producten te maken. Dit is één van de redenen waarom het een van de draadloze technologieën in SmarThuis is.


Je kunt Zigbee zien als een soort Wi-Fi, maar dan specifiek gemaakt voor huisautomatisering. Het wordt beheert door de Zigbee Alliance, waarin smart home fabrikanten overleggen om de standaard verder te ontwikkelen. Omdat Zigbee is gemaakt voor het automatiseren en bedienen van je huis, heeft het een aantal voordelen ten opzichte van Wi-Fi.

De voor- en nadelen van Zigbee

Zigbee is een populaire techniek voor smart home, omdat het een aantal duidelijke en specifieke voordelen biedt ten opzichte van andere technologieën:Ten eerste is alle communicatie twee-wegs: apparaten bevestigen commando’s die aan hen worden gegeven. Dit maakt Zigbee erg betrouwbaar voor domotica. Het zorgt ervoor dat apparaten nooit een commando missen, en het stelt gebruikers in staat hun sensoren in te zetten als een slim beveiligingssysteem.


Zigbee is ook redelijk gestandaardiseerd, en dan met name in verlichting. Gedragen door grote merken zoals Philips Hue en IKEA Tradfri heeft het een universele basis voor het bedienen van verlichting. Dat is ook waarom je lampen van IKEA kunt koppelen met een Zigbee hub van een ander merk, zoals Hue.


Een ander voordeel is het feit dat Zigbee dezelfde draadloze band gebruikt als Wi-Fi en Bluetooth: 2,4 GHz. Dit betekent dat apparaten eenvoudig gecertificeerd en wereldwijd verkocht kunnen worden. Z-Wave apparaten daarentegen hebben verschillende frequenties en vereisten voor andere regio's.De technologie is daarbij ook erg energiezuinig. Hierdoor kan bijvoorbeeld een kleine deursensor van Xiaomi Aqara een paar jaar doen met één batterij. Daarbij is het relatief mainstream en betaalbaar - Zigbee apparaten kosten doorgaans minder dan hun Z-Wave tegenhangers.


Als klap op de vuurpijl is Zigbee gebouwd als mesh-netwerk. Mesh-netwerken zorgen ervoor dat apparaten met elkaar kunnen praten om commando’s door te geven. In de praktijk betekent dit dat het bereik en de betrouwbaarheid van het hele netwerk toeneemt met ieder apparaat dat je toevoegt.

Nadelen


Iedere technologie heeft nadelen. Voor Zigbee is dit voornamelijk het directe bereik. Dit punt is gedeeltelijk opgelost door het mesh-netwerk dat opbouwt. Wanneer je geen heel netwerk hebt, is het bereik van producten relatief beperkt. Voornamelijk wanneer je het vergelijkt met andere draadloze technieken zoals Z-Wave of 433 MHz. Omdat Zigbee werkt op de 2.4GHz band en energiezuinig is, is het bereik vaak ongeveer 15-20 meter in de open lucht.


En ander punt bij Zigbee is de kwaliteit en de compatibiliteit tussen apparaten en merken. Waar lampen en stopcontacten al redelijk geëvolueerd zijn, zijn sommige andere producten nog minder volwassen. Een voorbeeld is de vijfknops-afstandsbediening van IKEA. Deze kan niet fatsoenlijk gekoppeld worden met een hub als SmarThuis.


Als laatste kun je deze producten natuurlijk niet direct met je telefoon verbinden: je telefoon heeft immers geen Zigbee-antenne. Hierdoor heb je altijd een smart home hub nodig om met Zigbee apparaten te verbinden. Gelukkig beschikt SmarThuis onder andere over Zigbee. Als je SmarThuis hebt hoef je je dus nergens zorgen over te maken.

Beginnen met Zigbee


Een Zigbee installatie bouwen is vrij eenvoudig. Doordat het een draadloze technologie is hoef je ten eerste al geen kabels te trekken. Om te beginnen heb je alleen een Zigbee hub, zoals SmarThuis, en een Zigbee-apparaat nodig, bijvoorbeeld een IKEA TRADFRI lamp. De technologie bouwt zelf het mesh-netwerk wanneer apparaten aan SmarThuis worden toegevoegd. Je hoeft hierbij geen wachtwoorden of SSIDs op te zetten zoals bij Wi-Fi. De apparaten vinden zelf de optimale route voor commando’s en berichten.


Nu is Zigbee een hele mooie technologie, maar niet de hele wereld draait er op. Er zijn diverse andere draadloze technologieën op de markt die smart homes bedienen. Dat is waarom wij aanraden om veelzijdig en flexibel te blijven met SmarThuis. SmarThuis is namelijk niet alleen een Zigbee hub, maar kan daarnaast ook apparaten bedienen via Wi-Fi, Bluetooth. Deze technologieën zullen je wellicht meer of minder zeggen, maar in principe zijn ze samen alle manieren om draadloos een apparaat te bedienen. En die bedien je dus allemaal in één app met SmarThuis Hub.

Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.